Digitaidot
Digiosallisuuden merkitys kasvaa yhteiskunnan digitalisaation myötä. Digilaitteet ja -palvelut ovat jo arkipäivää niin sosiaalisten suhteiden ylläpitämisessä ja luomisessa kuin tiedon löytämisessä ja palveluiden käyttämisessä. Digiesteet kuitenkin heikentävät mahdollisuuksia toimia digitaalisessa ympäristössä. Elämä Omaksi-hankkeen yksi tavoitteista onkin lisätä yhteiskunnallista osallisuutta digiesteiden tunnistamisen ja digitaitojen kehittämisen avulla.
Digitaidot kuuluvat kaikille!
Digitalisaatio luo myös eriarvoisuutta.
Hankkeen aikana yhdessä kohtasimme, tunnistimme ja pyrimme purkamaan digiesteitä. Digiesteitä ovat esimerkiksi haasteet digilaitteiden ja -palveluiden käytössä.
Tunnistimme yhdessä hankkeen osallistujien kanssa muun muassa seuraavanlaisia digiesteitä
- Digilaitteiden käyttöön liittyviä haasteita: esimerkiksi liian pienet tai herkät kosketusnäytöt johtavat virhenäppäilyihin ja vaikeuttavat käyttöä.
- Järjestelmätason haasteita: erilaiset ohjelmat, appit ja käyttöliittymät eivät aina tue tukitoimintoja, kuten sanelua. Tukiohjelmat ja -toiminnot ovat monelle tärkeitä digilaitteiden käytön mahdollistajia.
- Digipalveluiden haasteita: palvelut haastavia löytää, sovellukset ja nettisivut visuaalisesti epäselviä ja palvelut eivät aina tue tukiohjelmien, kuten teksti-ääneksi-ohjelman käyttöä.
Myös avun ja tuen saaminen voi olla eriarvoistavaa. Hankkeessa osallistujilla oli mahdollisuus saada henkilökohtaista digiohjausta sekä tutustua digi-iltoina erilaisiin teemoihin. Tutustuimmekin myös aktiivisesti erilaisiin digiohjausta ja -apua tarjoaviin toimijoihin, kuten kirjaston palveluihin.
Ratkaisuja moniin digiesteisiin innovoimme osallistujien kanssa muun muassa esteettömän laite- ja ohjelmistosuunnittelun, tietoisuuden lisääminen palveluntuottajille ja laitteiden suunnittelijoille, digiesteiden näkökulman nostamisen mukaan yleiseen keskusteluun, matalan kynnyksen digineuvonnan ja digitaitojen kattavamman opettamisen.